0554 238 42 88
  0554 238 42 88
Kategoriler
Para Birimi Seçimi

Ters Ozmoz Sorun Giderme: Dikkat Edilmesi Gereken 6 Şey

Ters Ozmoz Sorun Giderme: Dikkat Edilmesi Gereken 6 Şey

RO sisteminizin verimliliği düşükse, herhangi bir RO sistemi problemini çözmek için bu ters ozmoz sorun giderme kılavuzunu kullanın. Genel olarak, bu tür sorunları önlemek için tüm ters osmoz sistemini düzenli olarak korumanız gerekir. Ayrıca, RO sorun gidermesini hızlı ve kolay hale getirecektir.

Ters ozmoz sistemleri, temiz ve güvenli içme suyu elde etmenizi sağlamak için oybirliğiyle çalışan birçok hareketli parça içerir. Herhangi bir bileşendeki bir sorun, tüm sistemin verimliliğine müdahale edebilir. Neyse ki, ters ozmoz sorun giderme yoluyla RO sisteminizdeki herhangi bir sorunu hızla çözebilirsiniz.

Ters ozmoz sistemleri 15 yıla kadar dayanabilir. Ancak bu, RO sisteminizin arızalara karşı bağışık olduğu anlamına gelmez. Bu kılavuzda, RO sisteminizin verimliliğini düşürebilecek bazı sorunlara bakacağız. RO sorunlarını nasıl çözebileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Ters Ozmoz Sisteminde Sorun Giderme: Yaygın Sorunlar


Ters ozmoz sisteminiz varsa, aşağıdaki RO sistemi sorunlarına dikkat etmeniz gerekir. Ama önce, RO sisteminin nasıl çalıştığını öğrenmek için buraya tıklamalısınız .

  • Sürekli tahliye sistemi
  • RO tankı dolmuyor
  • Suda tat ve koku 
  • Sızıntı sistemi
  • Yavaş su akışı veya az su
  • Gürültülü lıkırtılar

Şimdi bu sorunların olası nedenlerine ve çözümlerine bakalım.

  1. Sürekli Boşaltma Sistemi

Ters ozmoz sistemi, basınca bağlı olarak çalışır. Su, filtrasyon ünitesine akar ve burada arıtılır ve talep üzerine kullanılmak üzere RO tankında depolanır. RO tankı dolduğunda ve tank basıncı, besleme hattı basıncının üçte ikisine ulaştığında, otomatik kapatma (ASO) valfi kapanacaktır. Bu, sisteme daha fazla su akmasını önleyecektir. Çek valf olarak bilinen başka bir valf de atık suyun drenaj hattına girmesini engelleyecektir. 

Reddedilen su boşaltma hattından aşağı akmaya devam ederse, ASO valfi veya çek valf ile ilgili bir sorun olabilir. Ve bu su israfına neden olabilir.

İşte sorunun olası nedenleri ve nasıl çözüleceği.

  • ASO Valfi: Kırık bir ASO valfi, depolama tankı dolu olsa bile RO sistemine daha fazla su girmesine izin verecektir. Bu sorunu çözmek için, tüm basıncı gidermek üzere valfi ayırın ve yenisiyle değiştirin.
  • Çek Valf: Çek valf kırılırsa, RO sisteminin kapatma basıncına ulaşmasını engeller. Böylece, drenaj hattından daha fazla su akacak. Bu sorunu çözmek için çek valfi yenisiyle değiştirmeniz gerekir.
  • Akış Sınırlayıcı: Sisteminizin akış sınırlayıcı aşınmışsa, çok miktarda reddedilen suyun drenaj hatlarından akmasına izin vererek çok fazla gürültü üretir. Sorunu çözmek için, aşınan sınırlayıcıyı yenisiyle değiştirin.
  1. RO Tankı Doldurulmuyor

Ters ozmoz tankınızın dolmadığını fark ederseniz, sorunun kökünü bulmanız ve çözmeniz gerekir. RO tankınızın dolmama nedenlerinden bazıları.

  • Düşük Besleme Suyu Basıncı: Sistemin yarı geçirgen membranının suyu filtrelemesi için inç kare başına en az 40 poundluk bir basınç gerektirir. Besleme suyu basıncı bunun altındaysa, RO membranı fazla suyu filtrelemeyecektir.

Bu sorunu çözmek için, RO sisteminizdeki basıncı artırmak için bir destek pompası kurun. Sisteme yeterli su girmesine izin vermek için su besleme vanasının tamamen açık olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. Ayrıca su besleme hatlarının bükülmediğinden emin olun. 

  • RO Tank Basıncı Dengesizliği: Çoğu ters osmoz tankı, verimli bir şekilde çalışmak için inç kare başına 6-8 pound standart bir basınç gerektirir. Basınç çok yüksekse, RO filtrasyon ünitesinden çıkan su, depolama tankına girmeyecektir.

Bu sorunu önce bir basınç göstergesi kullanarak tankın basıncını ölçerek çözebilirsiniz. Basınç çok yüksekse bir kısmını serbest bırakın. Basınç çok düşükse, bir kompresör veya bisiklet pompası kullanarak bir miktar hava pompalayabilirsiniz.

  • Tıkalı Ön ve Son Filtreler: Sisteminizin ön filtreleri tıkalıysa, yarı geçirgen membrana akan su miktarı daha düşük olacaktır. Sonuç olarak, depolama tankına akan su miktarı da azalacaktır.

Bu sorunu çözmek için, RO sisteminizin verimliliğini artırmak için düzenli olarak ön ve son filtreleri değiştirmelisiniz. Ayrıca, hassas RO membranının hasar görmesini önlemeye yardımcı olur.

  1. Sudaki Tat ve Koku

Saf su tatsız ve kokusuzdur. Musluklarınızdan çıkan suyun kokusu ve tadı varsa ters osmoz sisteminizde sorun var demektir. Kötü tat genellikle zamanla filtrelerde biriken kirleticilerden gelir.

Kuyulardaki su ayrıca kötü kokudan sorumlu çözünmüş gazlar içerir. Sisteminizin karbon filtresi arızalıysa, çözünmüş gazları çıkarmaz. Bu yüzden musluklarınızdan çıkan suyun her zaman kötü bir kokusu olacaktır. Yeni bir karbon filtre takarak bunu önleyebilirsiniz.

Sudaki kötü tadı gidermek için tıkalı filtreleri düzenli olarak değiştirin (6-12 ayda bir). Filtrelerde bakteri birikmesi önemli sağlık riskleri oluşturabilir. Bu nedenle ters ozmoz sistemini de daha sık sterilize etmeniz gerekir.

  1. Sızdıran RO Sistemi

Sızıntılar çoğu ters ozmoz sisteminde yaygın bir sorundur. İyi haber, sisteminizin bağlantılarını inceleyerek sızıntı noktalarını hızlı bir şekilde bulabilmenizdir. İşte çoğu durumda sızan bağlantı noktalarından bazıları.

Sızdıran Musluklar

Musluktan su damlıyorsa, ters ozmoz sisteminizin bazı parçaları gevşek bir şekilde bağlanmıştır. Çoğu musluktaki yaygın bir sızıntı sorunu "hava boşluğu sızıntısı" dır  .  Bir hava boşluğu musluğundaki delikten su sızdığında oluşur.

Hava boşluğu, ters ozmoz sisteminin hayati bir bileşenidir. Ters ozmoz ünitesine suyun geri akışını engeller. Bunun yerine, hava boşluğu fazla suyu tahliye hatlarına yönlendirir.

Tahliye hattında çok fazla pislik biriktiğinde tıkanır ve suyu hava boşluğundan dışarı akmaya zorlayan bir geri basınç oluşturur. Ne yazık ki, geri akış tezgahınızı doldurabilir.

Bu sorunu çözmek için, suyun sorunsuz bir şekilde akmasını sağlamak için tahliye hattınızda biriken tüm kalıntıları temizleyin. Sistemin tahliye selesine bağlı uçtan başlayarak tahliye hattını temizlemek için bir tel fırça veya boru temizleyici kullanabilirsiniz. 

Ayrıca sistemin tahliye selesini de temizlemeli ve tahliye hattıyla uygun şekilde hizalandığından emin olmalısınız. Bunun nedeni, tahliye semerlerinin bazen tahliye hatlarından kayabilmesidir.

Hava boşluğu sızıntılarını tamamen önlemek için, tahliye hattını tıkayan katı maddeleri çözebilecek doğal bir temizleyici kullanarak düzenli olarak tedavi edin. Ayrıca, büyük yiyecek parçalarını drenaj hattına atmaktan kaçının.

Sızdıran Filtre Muhafazası

Filtre / membran muhafazası sızıntıları genellikle O-ring ile ilgilidir. O-ring kauçuğu aşınmışsa veya yanlış yerleştirilmişse, büyük olasılıkla muhafazanın sızdırmasına neden olacaktır. Özellikle, yeniden kullanılan O-halkalar, filtreleri değiştirmek için muhafazaları çıkardığınızda da uzayabilir. Ve bu da sızıntılara neden olabilir.

Filtre muhafazasının sızmasını önlemek için, O-ring'in durumunu, çatlamış veya yanlış yerleştirilmiş olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Ancak önce, sisteme daha fazla su akmasını önlemek için sistemin besleme vanasını kapatmanız gerekir. Ayrıca, RO tank valfini kapatın.

Valfleri kapattıktan sonra, O-ringlerin kötü durumda ve iyi konumlanmış olup olmadığını görmek için filtre muhafazasını yavaşça sökün. Muhafazayı geri vidalamadan önce O-halkaların doğru yerlerine sıkıca oturduğundan emin olun. 

Muhafazayı geri vidalayın ve besleme suyu vanasını açın. O-ringleri değiştirmenize rağmen hala sızıntı yapıyorsa, kasanın hasar görme olasılığı yüksektir. Yani sızıntıyı durdurmak için yenisiyle değiştirmeniz gerekiyor.

  1. Yavaş Su veya Az Su

Bir bardak içme suyunun tadını çıkarmak için musluklarınızı açıp yarısı dolu bir bardak almaktan daha iğrenç bir şey olamaz. Sorun, uzun yıllardır çalışan ters osmoz sistemlerinde yaygındır. Öyleyse, bu sorunun olası nedenleri nelerdir?

Birincil neden, hava odası ile su odasını ayıran hasarlı bir tank hava kesesidir. Mesane sızarsa, tanktaki suyu dışarı pompalamak için yeterli kuvvet üretemez. Böylece musluklarınıza çok az su aktaracaktır. Bu sorunu çözmek için tankı değiştirmeniz gerekecek.

İşte sorunun diğer olası nedenleri.

  • Kapalı tank vanası veya besleme suyu vanası
  • Tıkalı ön ve son filtreler
  • Su akışını kısıtlayan bükülmüş boru
  • Boş depolama tankı
  • Tıkalı akış sınırlayıcı
  • Tıkanmış RO membranı
  1. Gürültülü Gurgles

Ters ozmoz sisteminiz ses çıkarıyor mu? Sistemi ilk kez çalıştırırken hava boşluğu musluğundan veya tahliye hattından çok fazla gürültü gelebilir. Bunun için endişelenmemelisiniz çünkü ters osmoz sisteminden hava uzaklaştırılıyor.

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.